Wanneer van werk veranderen?

Ben je de drijfveer kwijt, heb je 's morgens geen zin meer om er in te vliegen, heb je een aangetast zelfbeeld gekregen, krijg je te veel de lasten maar niet de vruchten op je werk of merk je dat je vast zit op je huidige job?

Als je merkt dat je minder ondernemend wordt, of enkele betrouwbare collega's merken dit en vertellen het je in stilte, is het beter dat je hierop gepast reageert.
De eerste signalen die je zou kunnen opvangen lijken dikwijls zonder een duidelijk aanwijzing: vermoeide ogen, rugpijn, slechte nachtrust, hoofdpijn, herhaalde maagklachten. Wat meer voorkomt is een algemene vermoeidheid die vaak wijst op een innerlijk conflict. Uiteraard mag er niet gepanikeerd worden als één van deze symptomen eens sporadisch opduikt. Als ze herhaaldelijk in combinatie voorkomen, moet je wel aan het denken gaan.

Het beroepsleven geeft niet enkel een routine aan je persoonlijke leven, maar het speelt ook mee in je sociale leven en het draagt zelfs bij tot een vorm van integratie. Dit hoeft niet te betekenen dat je jezelf in een positie moet duwen waarin je voelt dat je uitdooft, want dan draagt je beroepsactiviteit niet meer bij tot je persoonlijke ontplooiing.

Wanneer moeten we dan de knoop doorhakken om van werk te veranderen? Wel, dit is vrij eenvoudig; wanneer je vast zit in je huidige positie en nog voor de burn-out toeslaat.

Er bestaat een plan in 4 punten om even afstand te kunnen nemen van je huidige situatie om de overpeinzing te kunnen maken.

1) Kan ik beter?
Als je voelt dat je beter kan. Of als je voelt, ondanks de kwaliteiten die je hebt, dat je niet vooruit geraakt. Kan je best even voor jezelf nagaan of je op de juiste functie zit of dat je voldoende verantwoordelijke kan nemen en ze mag nemen. Misschien is het best wel tijd dat je met je leidinggevende gaat praten.

2) Je persoonlijke behoeften ordenen
Wat speelt er juist in uw hoofd? Probeer te vinden welke gevoelens je werk in je opwekken. Maak hiervan een eerlijke balans van de goede en de slechte gevoelens. Hiervoor mag je jezelf gerust in vraag stellen. En neem vooral rustig de tijd. Het antwoord komt wellicht niet op één avond na het werk. Laat het enkele dagen rusten en doe de oefening opnieuw. Probeer ook in te schatten hoe lang je al met deze gevoelens zit. Dit zal je meer duidelijkheid geven over de te nemen acties. Probeer impulsiviteit zeker te vermijden.

3) Wat gaat er juist moeilijk?
Als je al even in een bedrijf werkt, krijg je sowieso een specifieke rol toebedeeld. Voor deze discussie maakt het niet uit in welke deze functies zijn. Deze rol wordt vooral bepaald door de oversten, die een oordeel moeten vellen om je zo efficiënt mogelijk in te zetten. Daarom zullen zij volgens hun perceptie, en voor hun eigen belang, je een bepaalde rol toebedelen. Als je met uw toebedeelde rol niet kan rijmen en je wil de rol echt niet, is het misschien echt tijd voor verandering.

4) Networking
Heb je enkele collega's die je kan vertrouwen? Durf dan gerust eens met hen op een zachte manier aanbrengen dat je misschien denkt om van job te veranderen. Vanuit de mensen rondom je kan je een volledig beeld krijgen of het zinvol is om van job te veranderen of niet. Misschien zijn ze wel op de hoogte van enkele openstaande vacatures of hebben ze connecties binnen een ander bedrijf waarmee je snel op weg geholpen bent.

Klik hier mocht je in Nederland van job willen veranderen.
Klik hier mocht je in België van job willen veranderen.

1 opmerking:

Amy zei

Beste
Heel interessant artikel! Ikzelf heb ook lang getwijfeld of ik zou veranderen van werk. Ik was heel ongelukkig waar ik toen werkte. Voor mij was dit een hele grote stap. Ik wist niet goed waarheen, wat ik zou doen enzovoort. Uiteindelijk heb ik toch de stap gezet en nu ben ik heel gelukkig met wat ik doe. Loopbaanbegeleiding heeft me hierbij goed geholpen.